vaginisme, vulvodyni, underlivet, skjeden, smerter under sex, sex er vondt,

Sex er vondt...

Det kan være mange ulike grunner til at samleie er smertefullt, men idag skal vi hovedsakelig snakke om vaginisme.

Vaginisme kommer av at musklene i skjedeveggen trekker seg sammen. Dette gjør at skjeden føles trangere, og kanskje også helt stengt, da vil innføring av en tampong også være umulig (total vaginisme). Ved samleie kan dette bli svært vondt, da skjeden både blir trangere og tørrere, og små rifter kan lettere oppstå. Det er viktig å understreke at sammentrekningene av bekkenbunnsmuskulaturen ikke er viljestyrt og kommer automatisk. 


Årsaken til vaginisme varierer fra kvinne til kvinne, men muskelspenningen som oppstår er gjerne kroppens måte å beskytte mot smerte. 

For eksempel: Hvis du har hatt smerter under samleie over tid, vil bekkenbunnen kunne spenne seg automatisk når samleie initieres, fordi den "husker" at det pleier å gjøre vondt. Det er rett og slett en beskyttelsesmekanisme som virker mot sin hensikt, da sammentrekningene og den økende tørrheten fører fokuset bort fra nytelsen og over på smerte i stedet. Over tid, kan dette utvikle seg til vaginisme. Forskning viser også en sammenheng med ytre påvirkninger, uforsiktige gynekologiske undersøkelser, gjentatte urinveisinfeksjoner, gjentatte soppinfeksjoner, fødselsskader, eller seksuelt misbruk.

Pasienter med vaginisme kan ofte også ha vulvodyni; som er smerter i vulva (kvinnens ytre kjønnsorganer). Vestibulitt er en type vulvodyni, der smertene sitter i vestibulum (skjedeåpningen). 


Det fine er, at de aller fleste som får diagnosen blir mye bedre, eller helt bra.

ja, behandlingen kan ta tid, men den hjelper. 

Det er svært viktig å jobbe med psykiske faktorer i tillegg, da bekkenbunnsmuskulaturen (som alle andre muskler) blir lett påvirket av stress. Stress kan forverre tilstanden, så en stor del av behandlingen vil gå ut på å roe ned kroppen og å finne balanse. 

I tillegg, finnes det behandlingshjelpemidler som kan rekvireres kostnadsfritt som er effektive i behandlingen mot vaginisme. For eksempel dilatorsett fra Quintet har vist seg å være effektivt her. 


Hva kan Mor og Mini Klinikken gjøre for deg? 

På klinikken ufører vi undersøkelse av bekkenbunnsmuskulaturen, og vurderer hvilke behandlingsmetoder som passer deg best. Deretter kan vi søke om behandlingshjelpemidler i samråd med legen eller gynekologen din. Du vil få oppfølging og veiledning her, slik at du føler deg trygg på behandlingsplanen og hva du skal gjøre hjemme. 

Vi vil understreke at vi jobber i samarbeid med gynekologer, da vi er avhengig av hverandres kunnskap. Gynekologer tar en mer omfattende undersøkelse og vil kunne avdekke andre medisinske årsaker til plagene dine. 


Kilder: 

www.Vulva.no 

www.Aleris.no 


0

Skriv en kommentar