løpetips, maraton, fysioterapi, fysioceline, løping

10 nyttige tips til helgens maraton!

På lørdag er det Oslo Maraton, og for noen av dere så er det muligens deres første. Om du så skal løpe 10 km, halvmaraton eller helmaraton – så ta en titt på tipsene og se om du kan møte til maratonet enda bedre forberedt!

#1: la løpeskoene hvile dagen i forveien. 

Med dette mener jeg at løpeskoene du skal bruke under maratonet ikke bør brukes til daglig eller under trening dagen før løpet. Dette er fordi at dempingen i skoen blir nedtråkket og trenger tid for å bli normal igjen. For best mulig forutsetninger (dersom du bruker sko med god demping), er det lurt å la de ligge.

#2: Bruk løpesko som du har løpt deg inn i. 

Ikke gå i fellen å kjøpe nye sko rett før løpet, for så å bruke konkurransen til å vende deg til skoene. Da kan mange uoppdagete irritasjoner dukke opp, slik som gnagsår, irriterte fotsåler eller vonde legger.

#3: Kle deg etter været. 

Det kan godt føles kjølig når du står ved startlinjen til et maraton, men temperaturen vil raskt øke. Ikke kle deg altfor varmt, og pass gjerne på at du har
lufteluker dersom du benytter deg av en løpejakke. Sjekk også om du har muligheten til å legge vekk jakken, eller knyte den rundt livet dersom du blir
for varm. Hansker og lue vil nok være unødvendig ettersom det fortsatt er behagelig temperatur og meldt bra vær.

#4: Ha på deg et drikkebelte, og sørg for at det sitter godt festet. 

Maraton er utfordrende nok i seg selv, og det kan føles langt mellom drikkestasjonene. Stå for egen velvære, og kom tørsten i forkjøpet. Et annet nyttig tips er å fylle en eller alle flaskene med energidrikk, da man trenger påfyll underveis i turen. Bruk et belte som sitter godt når du løper, det kan være distraherende med utstyr som ikke sitter som det skal.


#5: Bruk raske shades. 

Det kan være godt å få skygge fra solen under det lange løpet. Løpebriller sitter godt, og dimmer solen for øynene. Du kan også bruke en solskjerm for å få skygge.

#6: Bruk tid på å lage en god og motiverende spilleliste.

Lag en maratonliste med sanger du liker. Tenk gjerne på tempoet du skal løpe i, og finn sanger som passer til det. Anbefaler dere også til å legge til de mest motiverende sangene mot slutten av listen, slik at dere får mer energi i sluttfasen av løpet. Løper dere fullmaraton, vil dere nok gå gjennom spillelisten flere enn èn gang.

#7: Spis frokost som fungerer for deg. 

Spis en frokost som du vet du tåler, det er det viktigste. I tillegg, kan det være lurt og ikke spise et herremåltid, men å spise seg passe mett.


#8: ikke start for hardt. 

Ikke la deg stresse av alle de raske løperne rundt deg, men løp i et tempo du kan holde uten å få skyhøy puls og syre. Tenk at du heller kan løpe fortere senere i løypen, dersom du har mer å gi.

#9: Nullstill deg etter en gitt distanse.

Dette virker nok ikke for alle, men jeg syntes det fungerer bra å nullstille seg for hver syvende kilometer man løper. Dette gjelder spesielt for halvmaraton. Når du står ved start, kan du tenke at du har 7 km å løpe. Når du har løpt de 7 kilometerne, så nullstiller du deg igjen, og tenker at du står ved start igjen og skal løpe 7 km til. Deretter gjør du det samme for de siste 7 kilometerne. Teorien min her er at man lurer seg selv til å tro at man bare løper 7 km. Det er jo en langt mer hyggelig tanke enn 21 km, og man føler seg derfor ikke like sliten. – prøv det selv, og se om dette fungerer for deg.


#10: Ta på deg tørre klær etter løpet. 

Ha en bag med skift med deg; kanskje du kan låse bagen inn et sted, eller kanskje familie eller venner kan passe på bagen på sidelinjen. Da unngår du å gå for lenge i vått treningstøy. Fyll også på med energi og masse vann når du er ferdig med løpet. 


Lykke til alle sammen! :D

0

Skriv en kommentar